Terug naar blogs

Milieuzones en zero-emissiezones

De laatste jaren voeren gemeenten steeds vaker milieuzones in die gelden voor vrachtauto’s, bussen, bestelbussen en personenauto’s die op diesel rijden. Zo’n zone regelt dat diesels vanaf een bepaalde klasse deze zone niet in mogen rijden. Deze gemeenten hopen op die manier de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren voor de inwoners.

Omdat oude dieselmotoren meer schadelijke stoffen uitstoten dan benzinemotoren, geldt deze beperking op dit moment alleen voor diesels.

Sinds 1 januari 2025 mogen gemeenten van de overheid ook zero-emissiezones invoeren. Dat betekent dat in sommige steden je helemaal niet meer met een vrachtauto of bedrijfswagen op diesel de stad in mag. Dan mogen ze alleen de zone in als de wagen helemaal geen uitstoot produceert. En omdat je kenteken altijd wordt gescand bij het binnen rijden van een milieuzone of zero-emissiezone, is een boete onvermijdelijk. Dat is natuurlijk zonde, dus daarom duiken we hieronder dieper op in om te voorkomen dat je ongemerkt zo’n bekeuring krijgt!

Hoe herken je een milieuzone?

Een milieuzone is het herkennen aan dit bord:

Milieuzone bord.png

Als je met een diesel rijdt, moet je daarna het onderbord lezen waarop staat welke diesels wél mogen doorrijden. Hoe dat onderbord er voor personenauto’s en bedrijfswagens uitziet, zie je hieronder:

Toegestaan.png

Dit betekent in dit voorbeeld dat diesels vanaf emissieklasse 4 nog wel mogen doorrijden. Diesels met een lager cijfer mogen niet verder.

Welke milieuklasse geldt voor jouw voertuig?

Elk voertuig heeft een emissieklasse toebedeeld gekregen. Dat kan je bij veel auto’s vinden op de kentekencard onder ‘milieuklasse EG goedkeuring’. Daar staat dan bijvoorbeeld achter ‘Euro 6’ of ‘Euro 3’. Als het niet op je kentekencard staat, dan kan je het gratis opvragen op RDW.nl.

Je kan een cijfer hebben van Euro 0 tot Euro 6, en alles daartussen. Hoe vervuilender de auto, hoe lager het cijfer. Een auto met ‘Euro 0’ is dus een oud voertuig met hoge uitstoot. Euro 6 is op dit moment de best leverbare klasse voor een voertuig met een brandstofmotor. Dat zijn dus ook vrij nieuwe voertuigen. Ook wagens die op benzine rijden hebben zo’n euroklasse van 0 t/m 6, alleen zijn er voor hen nog geen beperkingen bij milieuzones. Autofabrikanten zijn vanuit Europese wetgeving verplicht om auto’s zo schoon mogelijk te maken, dus nieuwe voertuigen met een brandstofmotor moeten voldoen aan de Euro 6-norm.

Hoe zit het met vrachtauto’s en bussen in een milieuzone?

Voor vrachtauto’s en bussen ziet het onderbord er zo uit:

Nederlands_verkeersbord_C22a9 jpg.jpg

In de praktijk zijn de toegangsregels voor vrachtauto’s en bussen strenger dan voor personenauto’s, omdat die oudere voertuigen meer vervuilend zijn. Op dit moment in de toelating voor vrachtauto’s vastgesteld op de strengste norm van Euro-6.

Voor wie geldt de zero-emissiezone?

Sinds 1 januari 2025 mogen gemeenten de zero-emissiezone invoeren. Die is nog strenger dan de milieuzone. Vrachtauto’s en bedrijfsauto’s mogen dan alleen zo’n zone in als ze geen uitstoot produceren. Oftewel: Dit gaat om elektrische voertuigen.

Hoe herken in een zero-emissiezone?

Je kunt een zero-emissiezone herkennen aan het volgende bord:

Afbeelding2.jpg

Op het bovenste bord staat dat vrachtauto’s en bedrijfswagens, zoals bestelbussen, geen toegang hebben in deze zone. Op het middelste onderbord staat dat dit wel mag als ze geen uitstoot produceren. Het onderste onderbord attendeert je op het feit dat er cameratoezicht op is en dat je dus een bekeuring krijgt als je toch door rijdt met een vrachtauto of bedrijfsauto op diesel.

De overgangsregeling voor zero-emissiezones

Omdat de zero-emissiezone nieuw is, is er bepaald dat er een overgangsregeling geldt voor Euro 6-motoren van vrachtauto’s en bedrijfswagens die vóór 2025 al op kenteken stonden. Zij mogen nog enkele jaren de zero-emissiezone in, zodat bedrijven de kans krijgen om hun wagenpark te vernieuwen. Hoe lang de overgangsregeling is, verschil ook nog per type voertuig.

Is je vrachtauto of bedrijfsauto pas ná 1 januari 2025 op kenteken gezet? Dan mag je met een diesel de zero-emissiezone helemaal niet betreden! Let daar dus goed op. Je valt dus niet onder de overgangsregeling! Op die manier hoopt men dat bedrijven sneller voor een elektrisch voertuig kiezen. Hebben personenauto’s ook te maken met de zero-emissiezone?

Voor personenauto’s bestaat er geen zero-emissiezone. Zij hoeven daar dus voorlopig geen rekening mee te houden. Voor vrachtauto’s en bedrijfswagens zullen wel steeds meer zero-emissiezones verschijnen de komende jaren. Op dit moment hebben 30 gemeenten interesse in een zero-emissiezone, waarvan circa de helft de zone ook al daadwerkelijk heeft ingevoerd. Vooral grote en middelgrote steden hebben interesse, waar de luchtvervuiling door verkeer een groter probleem is.

Kortom

Je ziet dat er best een paar dingen zijn om op te letten als je met een diesel rijdt. Allereerst moet je uitzoeken in welke euro-klasse je voertuig valt en als je voertuig in een lage klasse valt, moet je daarna bij grote plaatsen uitzoeken of er een milieuzone of zero-emissiezone is. Er zijn ook gemeenten die inmiddels zowel een zero-emissiezone als een milieuzone hebben! De komende jaren zullen we in de gaten moeten houden hoe de milieuzones en zero-emissiezones worden uitgebreid en aangescherpt!