Alcohol en verkeer

Je hebt vast wel eens gehoord dat alcohol en verkeer geen goede combinatie is. Maar waarom dan niet en waar moet je rekening mee houden? Daar gaan we in dit blog verder op in!
Waarom is alcohol in het verkeer geen goed idee?
Er zijn veel soorten drankjes waar alcohol in zit verwerkt. Maar wat voor een effect heeft dat op je? Voor veel mensen geldt dat je van alcohol wat losser in de omgang wordt. Je durft wat meer. Dat iedereen anders op alcohol reageert weet je misschien wel, maar weet je ook dat dit effect al begint op te treden bij één drankje? In het verkeer is het niet zo handig dat je meer durft. Het zorgt er voor dat je soms beslissingen neemt die je nuchter niet zo zou hebben genomen. Ook ga je bij meer alcohol steeds minder goed waarnemen en wordt je reactietijd langer. Dat zijn allemaal risico’s die de kans op een ongeval laten toenemen.
Wist je dat je na twee glazen alcohol al twee keer zo veel kans maakt om bij een ongeval betrokken te raken? Dit is een veel voorkomende ongevalsoorzaak!
Maakt het soort alcohol uit?
Elk drankje heeft zijn eigen alcoholgehalte waardoor het ene drankje sterker is dan het andere drankje.
Wat je voor je theorie-examen moet weten is dat het officieel niet uitmaakt welke soort drank je drinkt, omdat we er vanuit gaan dat je het drankje drinkt uit het bijbehorende glas, zoals dat in de horeca wordt gebruikt. Dat noemen we een standaardglas. Dat zit zo:
Is het je wel eens opgevallen dat een jeneverglaasje veel kleiner is dan een wijnglas en dat een bierglas weer wat groter is? Op deze manier wordt de verhouding aangepast aan de sterkte van de drank. Zie het plaatje boven aan deze pagina.
Dus: Bevat een glas bier evenveel alcohol als een glas wijn? Het antwoord is dus ja, omdat we ervan uit gaan dat je de alcoholsoort drinkt uit het glas waaruit het gedronken hoort te worden.
Let op: Dit geldt niet voor mixdrankjes! Ongemerkt zou je dan meer alcohol in je lichaam binnen kunnen krijgen dan een standaardglas.
Hoe lang duurt het voor je weer nuchter bent?
Er vanuit gaande dat je de alcohol drinkt uit het standaardglas, duurt dit gemiddeld 1 tot 1,5 uur per glas voordat je lever de alcohol weer heeft afgebroken.
Met dit feitje moet je op je theorie-examen kunnen rekenen. Stel je voor: Je hebt 3 glazen alcohol op. Hoe lang duurt het dan voor je weer nuchter bent? Dan reken je 3x 1 tot 1,5 uur en dan kom je uit op 3 tot 4,5 uur.
Als je ’s avonds veel alcohol drinkt, kan het zomaar zijn dat je de volgende ochtend nog zodanig onder invloed bent en dat je dan dus nog steeds niet mag rijden!
Kan je sneller nuchter worden?
Ook dit is zo’n typische vraag die veel mensen hebben. Heel logisch als je na een gezellige avond nog naar huis moet rijden of de volgende ochtend weer op pad moet. Maar helaas: Er is geen enkele manier om sneller nuchter te worden!
Er zijn natuurlijk wel allerlei dingen die je kan doen om je iets beter te voelen. Zoals slapen, water drinken, paracetamolletje nemen, naar het toilet gaan.
Maar helaas, ook al voel je je daarna beter, dan nog verandert dit het alcoholgehalte in je bloed niet! Je lever heeft echt 1 tot 1,5 uur per glas nodig! Je kan dus écht niet sneller nuchter worden.
Hoeveel alcohol mag je in je lichaam hebben om nog deel te mogen nemen aan het verkeer?
Dat hangt er vanaf hoe lang het geleden is dat je je eerste rijbewijs hebt behaald. Als je nog niet zo lang je rijbewijs hebt, dan heb je een zogenaamd beginnersrijbewijs en dan mag je minder drinken dan iemand die langer zijn rijbewijs heeft. Dat klinkt betuttelend, maar het heeft ermee te maken dat een beginnend bestuurder sowieso al minder routine in het verkeer heeft en daardoor meer risico loopt, laat staan als die persoon onder invloed is. Vandaar dat er verschillende alcohollimieten zijn.
De wet zegt het volgende over de maximum alcoholgehaltes in je lichaam. Hoeveel dit mag zijn hangt af of dit gemeten wordt doormiddel van een ademtest of bloedtest.
Voor je theorie-examen moet je onderstaande gegevens weten:
Beginnersrijbewijs –
Bloedtest: Maximaal 0,2 promille is toegestaan
Gevorderden –
Bloedtest: Maximaal 0,5 promille is toegestaan
Beginnersrijbewijs –
Ademtest: Maximaal 88 microgram per liter uitgeademde lucht is toegestaan
Gevorderden –
Ademtest: Maximaal 220 microgram per liter uitgeademede lucht is toegestaan
En dan nu naar de praktijk vertaald:
Stel dat je één glas alcohol drinkt en je daarna gelijk aan het verkeer wil deelnemen. Dan moet je er vanuit gaan dat je met een beginnersrijbewijs altijd teveel alcohol in je lichaam hebt!
Als gevorderde bestuurder bevind je je met zo’n twee glazen in de gevarenzone.
Hoe lang heb je een beginnersrijbewijs?
Dat hangt er vanaf hoe oud je was toen je je eerste rijbewijs behaalde:
- Was dit een AM of T-rijbewijs en was je toen 16 of 17 jaar oud? Dan ben je 7 jaar beginnend bestuurder.
- Was je toen 18 jaar of ouder of was je eerste rijbewijs een B-rijbewijs? Dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder. Ongeacht je leeftijd.
Dat betekent overigens niet alleen dat je in je beginnersperiode minder alcohol mag drinken, maar ook dat je strafpunten kunt krijgen voor andere grove verkeersovertredingen. Na een veroordeling voor het tweede strafpunt moet je je rijbewijs inleveren!
Wat als je wordt aangehouden met alcohol in je bloed?
Dan riskeer je sowieso een boete. Bijkomend kan je een rijverbod krijgen van maximaal 24 uur. Die tijd is bedoeld om nuchter te worden. Je mag tijdens het rijverbod zelfs nog niet eens op een fiets stappen! Je raakt hierbij overigens niet altijd je rijbewijs kwijt.
Na een zware overtreding kan een rechter ook nog gevangenisstraf of een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen. Bij een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt je rijbewijs voor een langere periode ingenomen. Dan mag je alleen op een fiets stappen als je nuchter bent, maar al die tijd geen enkel voertuig besturen (of rijlessen nemen) waar je een rijbewijs voor nodig hebt. Dat is dus een zware straf!
Wat zijn LEMA en EMA?
Wist je dat het CBR bevoegd is om een Educatieve Maatregel op te leggen? Oftewel: na een bekeuring bij het rijden onder invloed mag het CBR je oproepen om een verplichte cursus te volgen. LEMA is daarbij de Lichte Educatieve Maatregel en EMA de ‘zware/langere’ versie. Doe je dat niet binnen de gestelde tijd? Dan mag het CBR je rijbewijs ongeldig verklaren. De (L)EMA cursus moet je zelf betalen en is heel duur!
Vanaf deze alcoholpromillages kan je een (L)EMA cursus worden opgelegd:
Beginner:
LEMA: Vanaf 0,5 promille
EMA: Vanaf 0,8 promille
Gevorderden:
LEMA: Vanaf 0,8 promille
EMA: Vanaf 1,0 promille
Verzekering
Wist je dat elke verzekeraar een clausule heeft opgenomen dat eventuele schade op jou kan worden verhaald als blijkt dat je na een aanrijding teveel alcohol in je lichaam had?
Conclusie van rijden onder invloed
Zoals je ziet, is het rijden onder invloed niet zonder gevaar. En omdat je onder invloed meer risico loopt op een ongeval, staan er ook strengere straffen op. In het ergste geval riskeer je zelfs een strafblad en keert je verzekering niet uit. Het is dus best een goed idee om vóór je alcohol gaat drinken eerst eens na te denken hoe je weer veilig thuis komt!